Dżem z malin

Dietetycy zalecają, aby owoców sezonowych jeść jak najwięcej. Ponieważ są dostępne niemal natychmiast po tym, jak dojrzeją i zostaną zebrane, nie wymagają stosowania substancji chemicznych zapewniających im dłuższy termin przydatności, którymi pryska się na przykład cytrusy czy banany, aby przetrwały długą podróż do naszego kraju. Dodatkowo owoce sezonowe nie tracą cennych wartości odżywczych podczas magazynowania. Może spróbujesz zachować ich wspaniały smak, aromat i wartości odżywcze w pysznym, dżemie malinowym domowej roboty? W zimowe dni będzie wspaniałym wspomnieniem lata i zdrowym dodatkiem do naleśników, ciasteczek czy kanapek, tym zdrowszym, im mniej cukru do niego dodasz.

Porcja:
3–4 osób

Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 25 dag cukru,
  • sok z połowy cytryny.

Jak przygotować dżem malinowy krok po kroku:

1. Zmiksuj maliny blenderem i przetrzyj przez sitko do garnka.
2. Wsyp cukier, dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i smaż 30–40 minut, aż dżem zgęstnieje. Mieszaj, aby się nie przypalił.
3. Dżem przełóż do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: