Krem z dyni

Masz ochotę na coś smacznego, rozgrzewającego, a jednocześnie lekkiego? Idealną propozycją jest krem z dyni z sokiem pomarańczowym i nutą egzotyki w postaci mleka kokosowego. Zupy typu krem są proste i szybkie w przygotowaniu, a ponadto możesz je dowolnie doprawiać i modyfikować ich skład wedle własnych upodobań smakowych. Doskonale sycą i rozgrzewają, a przy tym są niskokaloryczne. Talerz kremu z dyni z mlekiem kokosowym to zaledwie 150 kcal, a przy tym może zastąpić ci pełny posiłek. Zupa ta jest lekka i pożywna (zawiera sporo białka i niewiele tłuszczu), możesz więc bez obaw zjeść ją przed treningiem. Jej lekko słodkawy smak na pewno polubią twoje dzieci.

Porcja:
dla 4 osób

Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 1 dynia (ok. 1½ kg),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 szklanek wywaru z warzyw lub mięsa i warzyw,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta imbiru,
  • 5 dag sera pleśniowego,
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka.

Jak przygotować krem z dyni krok po kroku:

1. Dynię przekrój na pół, wydrąż miąższ, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
2. Oliwę rozgrzej na patelni, a następnie przez 2–3 minuty smaż obrane i drobno posiekane cebule oraz ząbki czosnku. Dodaj miąższ dyni i smaż wszystko 4–5 minut.
3. Zagotuj wywar, dodaj do niego dynię z czosnkiem i cebulą oraz imbir. Gotuj wszystko około 10 minut.
5. Przelej zupę do kielicha blendera, dodaj mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Zmiksuj do konsystencji gładkiego kremu.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Podgrzej, rozlej na talerze i posyp pokruszonym serem pleśniowym.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: