Krem z kalafiora

Masz ochotę na tradycyjne danie, ale w zupełnie nowej odsłonie? Musisz w takim razie spróbować kremu z kalafiora z płatkami migdałów i parmezanem. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto poznać i docenić, zwłaszcza jeśli dbasz o odpowiednią dietę dla siebie i swojej rodziny. Jest źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Zawiera witaminy z grupy B, wspomagające nasz układ nerwowy oraz β-karoten, który poprawia odporność i przyspiesza regenerację – na przykład po intensywnym treningu. Fioletowy lub zielony jest dodatkowo źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) zapobiegających starzeniu się skóry.

Porcja:
dla 4 osób

Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • 1 kalafior (ok. 1 kg),
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki płatków migdałów (ok. 4 dag),
  • 4 łyżki startego parmezanu (ok. 3 dag),
  • 2 szklanki grzanek (ok. 12 dag) lub groszku ptysiowego (ok. 5 dag),
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.

 

Przepis:

1. Kalafiora obierz z liści, umyj i podziel na różyczki.
2. Różyczki kalafiora oraz obraną, umytą i pokrojoną włoszczyznę zalej wodą (na tyle, aby zakrywała warzywa) i gotuj do miękkości 15–20 minut. Odcedź i zachowaj wywar.
3. Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek.
4. Ugotowane warzywa zmiksuj z płatkami migdałowymi i podsmażonym czosnkiem. W trakcie miksowania wlewaj wywar, aż do uzyskania kremu o konsystencji gęstej śmietany.
5. Zupę przelej do garnka, dodaj parmezan i zagotuj. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Gorącą zupę podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na talerzach posyp umytą i posiekaną zieloną pietruszką.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: