Krem z pora

Na pewno dobrze znasz pora. Często używasz go jako dodatku do sosów, sałatek, past i farszów. Może dzisiaj dasz mu kolejną szansę i przyrządzisz z niego pyszny i zdrowy krem? Będzie miał łagodniejszy smak niż popularna zupa cebulowa, ale równie mocno rozgrzeje, gdy nadejdą pierwsze jesienne chłody. To doskonała propozycja na regenerujący posiłek po intensywnym treningu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz podać go z kawałkami wędzonego łososia i czarnym sezamem, który jest bardziej aromatyczny niż dobrze znany wszystkim sezam biały. Jeśli zależy ci na zachowaniu wszelkich cennych wartości odżywczych czarnego sezamu (a zawiera naprawdę sporo witamin i minerałów), sięgnij po ten niełuskany.

Porcja:
dla 4 osób

Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 3 pory (ok. ½ kg),
  • 3 ziemniaki (ok. ½ kg),
  • 4 szklanki wywaru z warzyw lub mięsa i warzyw,
  • 10 dag wędzonego łososia w plastrach,
  • 10 dag wędzonego twarogu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki czarnego sezamu,
  • 2 łyżki świeżych ziół (tymianek, bazylia),
  • sól, czarny pieprz.

Jak przygotować krem z pora krok po kroku:

1. Pora oczyść z zewnętrznych liści, umyj i pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej oliwę, następnie dodaj pora, cebulę i ziemniaki; smaż 4–5 minut, mieszając co jakiś czas.
3. Podsmażone warzywa zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj 15–20 minut, do miękkości warzyw.
4. Garnek zestaw z ognia, dodaj pokruszony twaróg i zmiksuj przy pomocy blendera do konsystencji gładkiego kremu. Dopraw solą i pieprzem.
5. Na talerzach rozłóż kawałki wędzonego łososia, zalej gorącą zupą, posyp świeżymi ziołami, sezamem i słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: