"Mleko" kokosowe

"Mleko" kokosowe to częsty składnik dań kuchni orientalnych: tajskiej, chińskiej i indyjskiej. Jeśli lubisz dania z tej części świata, na pewno często go używasz i masz w swojej kuchni puszkę lub dwie. Czy jednak zdajesz sobie sprawę, że "mleko" kokosowe możesz łatwo przyrządzić w domu? Będzie na pewno zdrowsze niż to, które kupujesz w sklepie. Wystarczą wiórki kokosowe i woda, kilkanaście godzin moczenia, kilka minut miksowania w blenderze i już masz aromatyczny dodatek do zup, dań z patelni oraz deserów. Łagodny smak "mleka" kokosowego równoważy ostrość przypraw, z których słyną kuchnie orientalne. Zawarte w miąższu kokosa witaminy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź sprawiają, że po intensywnych ćwiczeniach szklanka tego napoju z powodzeniem zastąpi napój izotoniczny.

Porcja:
dla 3–4 osób

Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 10 dag),
  • 4 szklanki przegotowanej wody.

Jak przygotować "mleko" kokosowe krok po kroku:

1. Szklankę wiórków kokosowych zalej 4 szklankami wody i odstaw na noc.
2. Następnego dnia wiórki z wodą podgrzej, ale nie gotuj.
3. Wlej do blendera i dokładnie zmiksuj.
4. Odciśnij “mleko” na gęstym sitku lub kawałku gazy.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: