Pasta z awokado „Guacamole”

Lubisz powiew egzotyki w swojej kuchni? Musisz koniecznie spróbować guacamole – meksykańskiego sosu, którego głównym składnikiem jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik awokado. Receptura na guacamole wywodzi się z kuchni Indian z plemienia Azteków. Można do niego dodać ostrą paprykę, pomidory, kolendrę, czosnek, cebulę. Składniki – zdrowe, odżywcze i przede wszystkim łatwo dostępne. Guacamole to dodatek do wielu meksykańskich potraw: tacos, burrito czy quesadilla. Ale świetnie będzie ci smakowało z naszymi rodzimymi naleśnikami lub po prostu z chlebem.

Porcja:
dla 2–3 osób

Czas przygotowania:
10 minut

Odtwórz Film
Odtwórz

Składniki:

  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 1 mała czerwona papryczka chili,
  • garść świeżej kolendry,
  • 6 dojrzałych awokado,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól + pieprz do smaku.

Jak zrobić guacamole krok po kroku:

1. Przekrój awokado, wypestkuj i wyciągnij miąższ.
2. W kielichu blendera umieść awokado i sok z limonki.
3. Dodaj obraną cebulę, przekrojonego na pół pomidora, obrany czosnek, całą papryczkę chili, kolendrę oraz oliwę. Zmiksuj razem do uzyskania pasty.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: