Naleśniki z masłem orzechowym i owocami

Naleśniki to doskonała propozycja na każdy posiłek w ciągu dnia. Aby uczynić swoje danie bardziej wartościowym i obniżyć jego indeks glikemiczny, możesz użyć mąki z pełnego przemiału, odtłuszczonego mleka, a cukier zastąpić miodem lub zrezygnować z niego i użyć słodzika.Możesz dodać również suszone jagody goji – źródło witamin i minerałów. Naleśniki z masłem orzechowym i owocami zasmakują nie tylko dorosłym, lecz także dzieciom i staną się ulubionym rodzinnym daniem na specjalne okazje i bez okazji.

Porcja:
dla 2 osób

Czas przygotowania:
15 minut

Odtwórz Film
Odtwórz

Składniki:

Naleśniki:

  • 15 dag mąki pełnoziarnistej,
  • ½ szklanki mleka odtłuszczonego,
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • 1 jajko,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka malin lub truskawek (ok. 15 dag),
  • 2 łyżki suszonych borówek amerykańskich lub jagód goji,
  • 1 łyżka cukru pudru lub cynamonu,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

 

Masło orzechowe:

  • 1 kg uprażonych w piekarniku orzechów ziemnych,
  • 2 łyżki miodu.

Przepis:

1. Prażone w piekarniku orzechy blenduj z miodem do uzyskania pożądanego efektu – gładkiej masy.

2. Mąkę, mleko, wodę, jajko, sól oraz olej wymieszaj w blenderze do gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.

3. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dnie i smaż z obu stron. Ciepłe naleśniki smaruj przygotowanym wcześniej masłem orzechowym, posyp owocami, np. malinami i borówkami, złóż w chusteczkę lub zwiń w rulonik.

4. Całość posyp cukrem pudrem lub cynamonem.

 

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: