Dżem malinowy z nasionami chia

Witamin nie sposób nie cenić – i to nie tylko ze względu na smak, choć to przede wszystkim dzięki niemu latem królują na polskich stołach. Maliny cudownie komponują się z czekoladą, biszkoptem, galaretką oraz mięsem. Aby już od samego rana móc cieszyć się ich smakiem, warto przygotować domowy dżem z malin i nasion chia. Ta odrobina słodyczy zasili Twoje ciało dawką witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz potasem, wapniem czy żelazem. Nasiona chia zawierają z kolei kwasy omega-3, a dodatkowo szybko zapewniają uczucie sytości.

Porcja:
4 porcje

Czas przygotowania:
15 minut

Składniki:

  • 125 g malin,
  • 125 g borówek,
  • 75 g nasion szałwii hiszpańskiej (chia),
  • 2 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy,
  • 4-5 łyżek wody.

Przepis:

1. Wyciskaj sok ze składników porcjami, w wymienionej kolejności.
2. Wymieszaj z powrotem miąższ z sokiem.
3. Miąższ wyłóż do rondelka, dodaj pozostałe składniki.
4. Zagotuj i cały czas mieszaj, aż całość zgęstnieje. Potrwa to ok. 10 minut.
5. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
6. Przechowuj w wysterylizowanym szklanym słoiczku.
7. Spożyj w ciągu 3 dni.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: