Mrożona zielona herbata

Zielona herbata ma niejedno oblicze. Gotowe mieszanki mogą zaskoczyć smakiem, ale jeszcze bardziej mogą zaskoczyć te przygotowane samodzielnie. Do zielonej herbaty warto dodać kwaskowate owoce, takie jak kiwi, oraz orzeźwiającą miętę i niezwykle zdrowy szpinak. Ten ostatni znany jest jako źródło żelaza, kwasu foliowego, potasu i witaminy C – podobnie jak kiwi. Mięta natomiast nie tylko dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, ale także wspaniale orzeźwia. To połączenie idealnie pasuje na upalne dni i przyjemne letnie wieczory.

Porcja:
dla 4 osób

Czas przygotowania:
10 minut

Składniki:

  • 3-4 torebki zielonej herbaty,
  • 800 ml wrzącej wody,
  • 4 garści szpinaku
  • 4 kiwi,
  • ½ garści mięty.

Przepis:

1. Zalej torebki herbaty ciepłą wodą (75°C) i zaparzaj przez 2-3 minuty.
2. Wyjmij torebki i odstaw herbatę do wystudzenia.
3. Umyj składniki.
4. Wydrąż łyżką miąższ z kiwi.
5. Tuż przed przystąpieniem do wyciskania zwiń liście szpinaku w kulki.
6. Wyciśnij sok z kiwi i szpinaku.
7. Wlej herbatę przez tubę wyciskarki.
8. Przelej do litrowego kubka wypełnionego w jednej trzeciej kostkami lodu.
9. Dodaj listki mięty.
10. Jeśli wolisz słodką herbatę, dodaj niewielką ilość syropu z agawy.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: