Pikantna zupa z buraków

Polska kuchnia zupą stoi. Dlatego warto nie zapominać o zupach z polskich składników urozmaiconych egzotycznymi dodatkami. Imbir, chili i przyprawy nadadzą jej nie tylko wyrazistego charakteru, ale także świetnie rozgrzeją Cię podczas chłodniejszych dni. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy dbaniem o zdrowie interesują się od kuchni. Buraki i marchew – oto składniki, których nie powinno zabraknąć w Twoim menu, szczególnie że nie tylko zadbają o wygląd, ale również o zdrowie. Marchew pełna jest wszystkich rodzajów karotenoidów. Wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry i kondycję wzroku. Burak to podstawa dla osób zmagających się z nadciśnieniem czy cholesterolem. Podobnie jak marchew pomaga zapobiec chorobom nowotworowym. Ciecierzyca to z kolei pyszne źródło białka roślinnego, o którym nie powinno zapominać się w swojej diecie. Sprawdza się zarówno w formie zup, jak i past do smarowania, świetnie pasuje też jako dodatek do sałatek i sosów. Ponadto dzięki błonnikowi szybko i zdrowo zaspokaja głód.

Porcja:
4-6 porcji

Czas przygotowania:
20-30 minut

Składniki:

  • 3 złote buraki,
  • 2 marchewki,
  • 2.5 cm imbiru,
  • 1 cebula,
  • 1 czosnek,
  • 1 czerwone chili,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki świeżej kurkumy,
  • sól i czarny pieprz do smaku,
  • 50 g śmietanki kokosowej,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 400 g ciecierzycy,
  • garść świeżej kolendry.

Przepis:

1. Upewnij się, że burak, marchewka i imbir mają temperaturę pokojową.
2. Obierz buraki, pomarańczę, imbir, czosnek i cebulę.
3. Papryczkę wydrąż i usuń nasiona.
4. Wyciśnij sok z trzech pierwszych składników i zachowaj sok do przygotowania pysznego napoju.
5. Odłóż miąższ do drugiej misy.
6. Wyciśnij sok z kolejnych trzech składników.
7. Wymieszaj sok z cebuli z miąższem.
8. Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
9. Wrzuć na patelnię miąższ i mielone przyprawy podsmażaj przez 5 minut.
10. Wlej śmietankę kokosową, dokładnie wymieszaj i dodaj miąższ z buraków.
11. Podsmażaj miąższ przez kilka minut i wlej bulion warzywny.
12. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
13. Odsącz i wypłucz ciecierzycę. Wrzuć na patelnię.
14. Gotuj na wolnym ogniu, aż ciecierzyca będzie miękka.
15. Przełóż do miseczek i posyp świeżo posiekaną kolendrą.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: