Sok z kiwi

Nie tylko latem należy dbać o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Bez tego można doprowadzić do rozregulowania podstawowych procesów w naszym ciele, a także – co ważne w przypadku osób dbających o szczupłą sylwetkę – gromadzenia się wody, czego efektem jest puchnięcie. W zależności od wzrostu, wagi, aktywności fizycznej i pory roku należy pić minimum 2-2,5 litra wody dziennie. Wydaje się dużo? Zamiast pić czystą wodę, możesz ją „przemycać” w postaci owoców i warzyw o dużej zawartości wody. Należą do nich m.in. zielone ogórki, dlatego tak często są podstawą wód smakowych. Ogórki warto łączyć z kwaśnymi produktami – dzięki temu poczujesz pyszne orzeźwienie. Tworząc koktajl na bazie ogórków, kiwi, imbiru, limonki, nasion chia i pędów pszenicy, nie tylko nawodnisz swoje ciało, ale także nasycisz żołądek oraz dostarczysz sobie takich składników jak: witaminy A, B6, C i E, żelaza, manganu, potasu i cynku.

Porcja:
dla 2 osób

Czas przygotowania:
5 minut

Składniki:

  • 4 kiwi,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 ogórek,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 2 garści pędów pszenicy.

Przepis:

1. Upewnij się, że imbir ma temperaturę pokojową.
2. Obierz limonkę i imbir.
3. Wyciskaj sok ze składników porcjami, w wymienionej kolejności.
4. Podaj od razu. Smacznego!

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: