Warzywne kotleciki z batatem

Szukasz bezmięsnej alternatywy dla swoich posiłków? Oto przepis, który udowadnia, że bez użycia mięsa też można stworzyć pełne smaku kotleciki. Używając odpowiednich przypraw i ziół, takich jak kolendra, chili i mielony kumin, oraz dodając soku z limonki, nadasz swoim kotlecikom wyjątkowego smaku rodem z kuchni Bliskiego Wschodu. Marchew i bataty dodają słodyczy, a ciecierzyca jest źródłem białka i błonnika. Rośliny strączkowe często są podstawą diet wegańskich i wegetariańskich właśnie ze względu na duże ilości białka. Nie zapominają o nich również ci, którzy dbają o sylwetkę – rośliny strączkowe szybko pęcznieją, czym na długo zapewniają uczucie sytości. Warzywne kotleciki dostarczą Ci nie tylko błonnik i białko, ale również witaminy A i B6 oraz żelazo, mangan i potas.

Porcja:
6-8 sztuk

Czas przygotowania:
55 minut

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • ¼ batata,
  • 400 g cicierzycy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • 10 g świeżej kolendry,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka soku z limonki.

Przepis:

1. Upewnij się, że słodkie ziemniaki mają temperaturę pokojową.
2. Umyj składniki.
3. Obierz słodkiego ziemniaka i pokrój go na kawałki, które zmieszczą się do tuby wyciskarki Kenwood PureJuice.
4. Wyciśnij sok z marchewki i słodkiego ziemniaka.
5. Odłóż sok do wykorzystania w inny sposób i przełóż miąższ z sita i pojemnika do dużej misy.
6. Odsącz i wypłucz ciecierzycę.
7. Przełóż do rondelka z zimną wodą.
8. Gotuj ciecierzycę przez 5-7 minut na dużym ogniu.
9. Odsącz ciecierzycę i odstaw do wystudzenia.
10. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
11. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni na średnim ogniu, aż zmiękną.
12. Posiekaj drobno kolendrę.
13. Chilli wydrąż i usuń nasiona. Drobno posiekaj.
14. Wlej sok z limonki i dodaj pozostałe składniki do miąższu z marchewki i słodkich ziemniaków.
15. Rozgnieć wszystkie składniki, aż się połączą w pastę.
16. Uformuj z masy kotleciki i wstaw do lodówki na 20 minut.
17. Rozgrzej olej rzepakowy na płytkiej patelni.
18. Smaż kotleciki 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, aż się zrumienią.
19. Podaj z sałatką i chlebkiem pita lub bułką.

Produkty, dzięki którym wykonasz ten przepis: